A húsleves-terápia

Frissítve: 2018. jún 28.

Hogy mire jó a húsleves? Nem is gondolnánk, hogy mennyi jót tesz velünk egy tányér forró húsleves.


A hagyományos magyar – vagy legalábbis magyarnak tartott – konyhát szokás kárhoztatni, mondván „egészségtelen” fogásokkal van tele. A húsleves, a magyar konyha alapköve viszont nemhogy nem egészségtelen, de egy csomó állapotra szó szerint terápiás hatással bír. Az egyik oldalon az influenza, a másikon a húsleves: nézzük, hogyan győz a leves!


Talán bele sem gondolsz, de pusztán attól, hogy meleg a húsleves, már segít: kitágítja az orrodban az ereket. Aztán az egyik legjobb hidratáló; nem csak víz, de egy csomó féle só meg ásványok is vannak benne, amelyek pótlása kritikus a megfázás ellen küzdő kis testednek.


A bélrendszeri regeneráció alapélelmiszere. Mivel a bélrendszer gyakorlatilag egyenlő az immunrendszerrel a rendszeresen, akár napi szinten fogyasztott húsleves hozzájárul a gyulladásos folyamatok visszaszorításához.

  • Segít a a lyukas/áteresztő bél szindrómán ezzel szoros összefüggésben az élelmiszer-túlérzékenység és az allergiák leküzdésében

  • Támogatja az immunrendszert

  • Található benne kollagén: a haj-, köröm és bőrnövekedést, ízületek egészségét támogatja

  • Tele van aminosavakkal, melyek segítik az idegrendszer regenerációját és ezáltal jobban is alszol

  • A csontképződést is segíti: a kálcium, magnézium, foszfor és kollagén gyógyítja a sérüléseket és építi a csontot


Nem véletlen hogy nagyanyáink is ezzel kínáltak bennünket a vasárnapi ebédnél. Rengeteg kultúra tradicionális ételei között megtaláljuk a különféle verzióit.


Őseink az állat minden részét felhasználták: fejétől a farkáig, (csontokat, bőrt, inakat, porcokat, izmot és zsírt). Hosszan főzték a levest, akár napokig és ettől a lassú „párolástól” szabadultak fel a csontokból és porcokból olyan gyógyhatású összetevők mint a kollagén, arginin, prolin, glicin és a glutamin amelyek tényleg javulást hoztak és hoznak az egészségedbe. Melyik az az aminosav, amitől terápiás lesz a megfázás ellen a húsleves? A cisztein nevű, mely összehúzza a tüdő hörgőcskéit, amely így könnyedébben löki ki a nem kívánt váladékot.


Táplálkozási tudománnyal foglalkozó kutatóktól tudjuk, hogy a csontlevesben található ásványi anyagok könnyen emészthetők és hasznosíthatók az emberi szervezet számára: kalcium, magnézium, foszfor, szilícium, kén és mások. Ezek elsősorban a gyulladáscsökkentésben és az ízületi fájdalmak ellen (hello, influenza!) kiválóak. Tartalmaznak még kondroitin-szulfátot és glükózamint, melyek  stimulálják a kollagénképződést, javítják a sérült ízületeket. A csontból kifövő enyv (vagy hívjuk zselatinnak) a bélfalat javítja, így segíti a tápanyagok felszívódását.


Rengeteg tanulmányt találunk a világhalón, melyek a húsleves jótékony hatását bizonyítják megfázás és influenza esetén. A levesben megtalálható aminosavak csökkentik a légzőrendszer gyulladást és javítják az emésztést. Támogatják továbbá az immunrendszert, allergia, asztma és izületi gyulladás esetén is hatásosnak bizonyultak.

A kisfiamnak egyéves kora óta húslevest adok inni és enni: volt a cumisüvegjében és adtam turmixolva. Nem, nem vagyok elvetemült hippi: egyszerűen valami táplálót szerettem volna adni a kölöknek. A húsleves ugyanis egyszerűen tele van az emberi test számára nagyon könnyen hasznosuló tápanyaggal.


Elkészítési javaslat:

  1. Egy fazékba helyezzük el a csontokat, porcokat, húst.

  2. Engedjük fel tisztított vízzel, úgy hogy ellepje. Tegyünk bele sót.

  3. Lassan melegítsük, hosszan főzzük, minél tovább annál jobb, akár 12-24 órán keresztül is.

  4. Közben szedjük le a tetejéről a „habot”.

  5. Adjunk hozzá minél több zöldséget is a főzés végén.

A legjobb ha legeltetett, szabadon tartott tiszta húsokból, csontokból tudjuk elkészíteni. Lehet ez akár borjú, marha, csirke, …


Az ÉLÉSKARMA tippje: főzz le előre egy rakással, és tedd bele rizottókba, mártásokba, más levesekbe, és effektív gyógyszerként fognak hatni az ételek.


New York-ban már shopokat is találsz, amik erre specializálódtak:

http://nymag.com/listings/restaurant/brodo-broth-shop/


Ha tetszenek a posztok és Te is eldöntötted, hogy életmódot váltasz a családoddal vagy egymagad, én szívesen segítek ebben Neked is! Rendeld meg a Kamratiszítást és kezdj egy egészségesebb életet már holnap! www.eleskarma.com


102 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése