• Petri Nóri

Attól függ!

Van néhány univerzális(nak gondolt) igazság a táplálkozással kapcsolatban. Kamratisztításban vagy táplálkozástanácsban hozzám forduló ügyfeleim gyakran bombáznak ezekkel. Kigyűjtöttem néhányat ebben a posztban.A pizza nem étel, ÉLÉSKARMAA pizza nem étel.


Attól függ. A mirelitpizzák tésztájához például majdnem annyi cukrot adnak, mint egy desszerthez, aztán tele van az ipari tésztákra jellemző adalék- és élesztőrengeteggel, hogy aztán a feltétek agyonantibiotikumozott, ezerszer feldolgozott zombikajájával tegyék teljessé az élményt.

Nézzétek, a pizza szerintem is csak 00-ás búzalisztből az igazi, bár vannak nagyszerű lisztmentes keverékek is, de semmi sem hasonlítható az eredetihez. Erről nem kell lemondanod: ha kovászból csinálod a tésztát, attól mondjuk 15 deka liszttől amennyi egy adaghoz kell semmi bajod nem lesz, ha az egészségi állapotod megengedi. Aztán ha a feltét egy bio bivalymozzarella, friss paradicsom a kertből vagy termelőtől, balzsamecet, ami a természet egyik legjobb vírusirtója (figyelem! a laptopba nem jó!) és só meg bors, akkor konkrétan jobban tettél magaddal mint egy rakás egészségesnek gondolt fogással, mondjuk egy rántásból készült szétcukrozott menzás borsófőzelékkel.Minél barnább a kenyér, annál egészségesebb.


Erre a tévhitre nagyon jól ráéreztek a kenyérgyárak, és ipari komlóval festik barnára ugyanazt az adalákanyag-koktélt amit a fehér kenyér árának duplájáért adnak így el az “egészségtudatos” fogyasztóknak.

A fehér kenyér, ha kovászt, lisztet és vizet tartalmaz és semmi mást, sokkal jobb lesz neked mint bármilyen mélybarna, teljeskiőrlésű cucc amit csak az élesztő tesz egyáltalán tésztává - és amivel beviszel a testedbe egy olyan gombafajt, aminek semmi keresnivalója nincs a béltraktusodban. A kovász egy élő szervezet, baktériumkultúra, ami effektív elkezdi emészteni helyetted előre a lisztet.

Igen, ezer forint egy kiló ilyen kenyér, de egy hétig friss marad(na ha a négy és hat éves örökmozgó fiaim meg a vizilabdázó-focista férjem nem falnák fel két nap alatt) így mondjuk 250 forintot máris behozott az árából.

Igen, el kell érte menni a pékhez, de szerintem megéri.A vörösbor tele van jó antioxidánssal.


Csak a francia borpiac értéke 25 000 000 000 euro. Ez annyi forint hogy nincs annyi 0 a számítógépemen: 760 milliárd. Ebből a 760 milliárdból, hidd el, futotta azokra a kutatásokra, amelyek azt állítják, hogy a bor jót tesz az emberi szervezetnek. Én azt szoktam mondani a mediterrán diétával példázóknak, hogy a franciák és olaszok nem azért élnek olyan sokáig, mert megisznak ebédhez egy pohár bort, hanem annak ellenére, mert az az ebéd olyan helyi és teljes értékű alapanyagokból készült, ami nálunk sok esetben egyszerűen el sem érhető az áruházak polcain.

A borban lévő alkohol rosszat tesz neked. Én is megiszom egy-két pohárral, vagy többel, ha olyan kedvem van, mert nem vagyok szent. Igyál te is nyugodtan, de tudd, hogy idegmérget öntesz magadba felhigítva vízben.

238 megtekintés0 hozzászólás