• Petri Nóri

Biztosan jó döntést hozol, mikor a barna cukrot választod a fehér helyett?

Számos élelmiszernek van természetes cukortartalma, ide tartoznak a tejtermékek, a gyümölcsök és a zöldségek is. Hozzáadott cukorról akkor beszélünk, amikor az élelmiszeripari termékhez adnak cukrot, hogy kiemeljék az ízeket, de az otthoni sütés-főzés során az ételekhez adott kristálycukrot, barna cukrot, nádcukrot is hozzáadott cukorként kell számolnunk.


A barna cukor jobb, mint a fehér?


Az egészségtudatos vásárlók első körben többnyire a fehér cukrot cserélik barnára, azt feltételezve, hogy ezáltal kevesebb kalóriát fogyasztanak. Az igazság az, hogy közel ugyanannyi kalória van mindkettőben és élettanilag is megegyező hatással vannak a vércukorszintre. A különbség csupán a feldolgozási eljárásban mutatkozik meg: mind a barna, mind a fehér cukrot ugyanabból a cukorrépából állítják, de fehér cukor a finomítás során egy kémiai eljárás által válik fehérré, a barna cukornak pedig a melasz adja a jellegzetes színét.
Mi a helyzet a nádcukorral?


A nádcukor elnevezés arra utal, hogy ennél a terméknél nem cukorrépából, hanem cukornádból készül az édesítőszer. A cukorrépából és a cukornádból származó anyag kémiailag azonos, mindkettő szacharóz, így kalóriatartalmuk is azonos.

Vannak, akik a mézet választják édesítésre, vajon ők jól döntenek?

Annak, aki mézet használ, fontos tudnia, hogy a méz kalóriatartalma sem sokkal kedvezőbb, mint a fentebb említett cukroknak, bár a méz kémiai összetétele más, mint az asztali cukoré. A méz a fruktóz és galaktóz molekulákat más arányban tartalmazza, vagyis a vitamin- és ásványianyag-tartalom az, ami kiemeli a többi édesítő közül.


Tanácsok:

  • Kerüld a hozzáadott cukorban gazdag ételeket és üdítőket!

  • A szomjad oltására inkább sima vizet válassz cukrozott italok helyett!

  • Nézd meg a termékek csomagolásán az összetevők listáját!

  • A króm, mint nyomelem jó barátod lesz, ha úgy döntesz búcsút intesz a cukornak. Segít szabályozni a sejtek inzulinérzékenységét, ezáltal csökkentve az édes ízek iránt érzett sóvárgást. A teljes kiőrlésű gabonák, a burgonya, a szilva, a csonthéjasok és a sörélesztő is tartalmaz krómot, de kapszula vagy tabletta formában is elérhető. Napi ajánlott mennyiség: 200 mikorgramm

12 megtekintés0 hozzászólás