• Petri Nóri

Penész az etyeki iskola osztálytermeiben, ahol 4 hét múlva megkezdődik a tanítás

Szinte mindenki találkozott már penésszel az otthonában. Nem is gondolnánk, milyen súlyos következményei lehetnek annak, ha nem kezeljük a penészt megfelelően.


Több fórumon is olvashattunk és hallhattunk a napokban arról, hogy Etyeken az általános iskola egyik épületében hatalmas penésztelepeket találtak azokban a helyiségekben, ahol a gyerekek nap mint nap tanulnak majd szeptembertől. Az RTL Klub híradója is beszámolt az esetről, megszólították a témában a szülői szervezetet, az iskola igazgatóját és a polgármesterrel is körbejárták a témát.


https://rtl.hu/rtlklub/hirek/penzt-gyujtenek-a-szulok-a-tantermek-felujitasara

A penésznek való kitettség és a penészmérgezés számos egészségügyi problémát okozhat. A penész által okozott tüneteket komolyan kell venni, mert bizonyos esetekben súlyos következményekkel is járhat, ha hosszabb távon egy penészes helyiségben kell tartózkodnunk.


Ha rákeresünk a google-ban találhatunk cikkeket a témában: „penész a fürdőszobában” vagy a „penész a lakásban” címszóval. Sajnos a penészproblémák nem csak az otthonainkban, és nem csak vizes helyiségek környezetében fordulnak elő. Az amerikai Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint a penészgombák nagyon gyakoriak az otthonainkban és középületekben egyaránt, jellemzően ott fordul elő ahol nedvesség is van.


Léteznek megoldások, melyekkel tehermentesíthetjük a szervezetünket, ha penészmérgezésnek van kitéve, de a megelőzés lenne a legjobb eszköz. Különféle módszerekkel megszabadíthatjuk otthonunkat a fekete penésztől, de elsősorban meg kell akadályozni annak elterjedését. A penészmérgezés tünetei nagyon kellemetlenek és veszélyesek, kiskorúak esetén kiemelten oda kell, illetve kellene figyelünk erre.


Mi a fekete penész?


A penész fekete formája könnyen megkülönböztethető a többi penész fajtától, mivel nem meglepő módon általában fekete. A fekete penész, amely Stachybotrys chartarum vagy Stachybotrys atra néven ismert, jellemzően zárt helyeken található meg, különféle felületeken növekszik, különös tekintettel a magas cellulóztartalmú dolgokra, például fa, farostlemez, gipszkarton, papír, épületek falazat és por. (1)Mi is az a penész?


A penész egy gombafajta, amely szálakban növekszik és szaporodik olyan penészspórákkal, amelyek szabad szemmel nem láthatók. A penész bármikor és bárhol képes növekedni, szaporodni, akár beltéren, akár kültéren, nedves, meleg és párás környezetben. Úgy terjed, mint a futótűz. A penész önmagában meleg, nedves környezetben virágzik, de spórái túlélik a szárazságot is. Spórái a levegőben találhatók beltéren és a kültéren egyaránt és amikor nedves felülettel érintkeznek, akkor a penész növekedni és szaporodni kezd.


Szeretném megjegyezni, hogy a CDC szerint a „mérgező penész” kifejezés nem pontos. Ugyanakkor az intézmény elismeri, hogy a penész (jelen esetben a fekete penész) mérgező toxinokat (különösen mikotoxinokat) termelhetnek. A legpontosabb kifejezés talán: toxint termelő fekete penész.


A penészmérgezés tünetei:


  • Fejfájás

  • Krónikus fáradtság

  • Láz

  • Szemirritáció

  • Tüsszögés

  • Kiütések

  • Száj, orr és torok nyálkahártyájának irritációja

  • Krónikus köhögés


A penészmérgezés tünetei súlyosabbak is lehetnek, ha a fekete penésznek való kitettség hosszú ideig tart vagy ha az egyénnek penészallergiája van. A tünetek között szerepelhet hányinger, hányás, valamint orr- és tüdővérzés. A vizsgálatok összefüggésbe hozták a háztartási penész előfordulását depressziós esetekkel is. (2)


A penészmérgezés mértéke a belélegzett spórák számától és a kitettség időtartamától függ. A fekete penész könnyen előidézi a penész allergia tüneteit és a tünetek egészen addig fennállnak, amíg az egyén ki van téve fekete penész károsító hatásának. Az emberek észre sem veszik, hogy az általuk tapasztalt egészségügyi problémák valójában fekete penész által okozott mérgezési tünetek.


A penészmérgezés megállapítására léteznek laboratóriumi vizsgálatok, melyek a mikotoxinok jelenlétét vizsgálják a testben. A laboratóriumok immunológiai teszteket használnak, amelyet Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) néven vizsgálnak vizeletmintákban: aflatoxinok, ochratoxin A és trichotecének szempontjából. (3)


Egy másik hely, ahol figyelni kell a penészre: a légkondicionáló berendezések, amelyek folyamatosan forgatják a levegőt. A berendezés kiszűri a levegőből a nedvességet és ez penészesedéshez vezethet. Ezért annyira fontos, hogy a légkondicionáló berendezéseket rendszeresen ellenőriztessük és kitisztíttassuk, hogy ne maradjon benne penész.


3 természetes módszer a fekete penész okozta tünetek kezelésére


1. Nyers fokhagyma


A nyers fokhagyma elképesztő gombaellenes képességekkel rendelkezik. A fokhagyma elpusztítja a gombákat, penészgombákat. Toxikus penészkitettség esetén naponta 2-4 gramm friss fokhagyma elfogyasztása ajánlott.


2. Aktív faszén


Az aktív szén megköti a méreganyagokat a testben, lehetővé téve azok kiürítését, így nem épülnek be a szervezetbe. Gyógynövényboltokban, gyógyszertárakban beszerezhető kapszula formában.


3. Klorofill


A klorofill sokkal több, mint a növényekben található zöld pigment. Több erre vonatkozó kutatás is alátámasztja, hogy a klorofill képes megvédeni a DNS-t a mérgező anyagoktól, mint például az aflatoxin által okozott káros hatásoktól. (8) A klorofillnek antibakteriális és gombaellenes tulajdonságai is vannak, így az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részét képzi.

A klorofill zöld színű zöldségekben található, különösen a sötétzöld leveles zöldségekben. Fogyasszunk minél több zöld levelű növényt: spenótot, brokkolit, koriandert, petrezselymet, fodros kelt.


Aromaterápiával a penész ellen


A penész megszüntetésére használt kemikáliák helyett megoldást jelenthet a teafaolaj. Még a penészölőkben található kémiai anyagok tovább ronthatják egy asztmás beteg állapotát, a teafaolaj természetesen nyújt megoldást a penész eltüntetésére.


Annak érdekében, hogy a teafaolaj természetes gombaölő hatása megfelelően működjön, keverj el 2 teáskanál teafaolajat 4 dl vízzel és egy olyan palackba öntsd bele, aminek a fején szórófej található. Alaposan rázd össze. A keveréket permetezd közvetlenül a fekete penészre és hagyd rajta legalább egy órát. A teafaolaj az egyik legjobb természetes penészgátló. (4).


Források:


1 https://www.medicinenet.com/mold_exposure/article.htm

2 https://www.sciencedaily.com/releases/2007/08/070829162815.htm

3 https://universityhealthnews.com/daily/eyes-ears-nose-throat/treatment-for-mold-exposure-finding-a-doctor-skilled-in-the-diagnosis-and-treatment-of-mold-sickness/

4 https://www.toxicmoldfoundation.com/household-remedies-to-clean-small-mold-problems.html


https://draxe.com/health/detox/black-mold-symptoms/

https://www.youtube.com/watch?v=9G-T0bNLUss

87 megtekintés0 hozzászólás