Sorozat a táplálékiegészítésről: mik azok a vitaminok és ásványi anyagok és miért kell pótolni őket?

A vitaminok olyan szerves vegyületek gyűjtőneve, amelyek a növényi és állati eredetű táplálékokkal jutnak a szervezetünkbe. A szervezet normális működéséhez elengedhetetlenek. Ezeket az esszenciális vegyületeket a szervezet nem képes előállítani, nélkülük hiánybetegségek alakulnak ki.


Kémiailag rendkívül sokfélék, osztályozásuk oldhatóság alapján történik. Vízben oldható vitaminok: B vitaminok a C-vitamin, folsav, a zsírban oldódó vitaminok az A-, D-, E- és a K- vitamin.


A szervezetnek a szerves anyagokon kívül szüksége van még ásványi anyagokra: cinkre, vasra, jódra, magnéziumra… stb. Ezek többnyire szervetlen anyagokban találhatóak meg: a természetben például kőzetekben, ércekben. A növények a talajból, az állatok és mi emberek az elfogyasztott növényekből, állatokból, ivóízből, ásványokból jutunk ezekhez.


Az ásványi anyagok két nagy csoportja: makroelemek (kalcium, magnézium, foszfor), ezekből nagyobb mennyiségre van szüksége a szervezetünknek, nagyobb mennyiséget is tárolunk belőlük. A másik csoport a mikroelemek, másnéven nyomelemek (króm, réz, jód, vas, szelén, cink, nátrium, kálium, molibdén, mangán, fluor) sokkal kevesebbre van szükség, csak kis mennyiségben tároljuk őket.


A fent említett szerves és szervetlen vegyületekre szüksége van a testünknek a működéshez. Elsősorban és alapvetően a táplálkozásukkal kellene őket a szervezetünkbe juttatni, de nézzük is meg, hogy például a C-vitaminnal, hogyan is nézne ki egy napi fogyasztásunk.


Ha minden igaz, Szentgyörgyi Albert kutatásai kezdetén minimum 1000 mg C-vitamin fogyasztását javasolt naponta.


Miben is van 1000 mg C-vitamin? A Nobel-díjas tudós paprikából vonta ki. Nos, kb. 1 kg paprika elfogyasztására lenne szükség naponta, hogy fedezd ezt a mennyiséget.

És akkor még CSAK a C-vitaminról beszéltünk.


Ezért minden kedves táplálkozástanácsadást megrendelő ügyfelemnek javaslom a táplálékkiegészítők alkalmazását a kiegyensúlyozott étrend kialakítása mellett is.


A szolgáltatást itt tudod megrendelni:

https://www.eleskarma.com/


(Kép: http://www.organicandhealthy.org)

34 megtekintés0 hozzászólás